Skip to main content
02-01-2021

De Vlaamse regering maakt 30 miljoen euro extra vrij om de toeristische sector te ondersteunen bij de heropstart in 2021. Dit levenslijn-initiatief moet de toeristische sector wat meer ademruimte geven en toelaten om broodnodige investeringen te doen om opnieuw te kunnen starten. De sector krijgt vijf jaar om driekwart van dat geld terug te betalen.

Door de coronacrisis zijn de verwachtingen van bezoekers veranderd. Toeristische ondernemingen zullen moeten investeren om in de post-coronawereld aantrekkelijk te blijven voor binnen- en buitenlandse toeristen. Denk aan investeringen in onder andere ventilatie, aanpassingen aan de infrastructuur of digitalisering.

De Vlaamse regering wil de toeristische actoren daarbij een financieel duwtje in de rug geven. Ondernemingen kunnen tot 200.000 euro steun aanvragen, ook voor maatregelen die ze al naar aanleiding van de eerste lockdown in het voorjaar troffen. Toerisme Vlaanderen evalueert de ingediende dossiers samen met het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

De steun is gedeeltelijk een toelage en gedeeltelijk een lening. 75% van het bedrag dien je terug te betalen, maar je krijgt daar als ondernemer wel vijf jaar de tijd voor. De steun heeft dus als doel financiƫle ademruimte te creƫren bij de toeristische ondernemers.
Ondernemers in het sociaal toerisme en in het jeugdtoerisme moeten slechts 60 procent van het geld terugbetalen.

Ondertussen is er meer informatie beschikbaar en kan je een aanvraag indienen. Alle informatie vind je op de pagina over het Vlaams Stimulusprogramma (klik hier).