Projectwerking Toerisme Oost-Vlaanderen

Door in te spelen op Europese, Vlaamse en provinciale subsidieprogramma’s probeert Toerisme Oost-Vlaanderen een boost te geven aan de ontwikkeling en promotie van toerisme in Oost-Vlaanderen en haar regio’s. Toerisme Oost-Vlaanderen werkt projecten uit, investeert middelen en probeert extra middelen aan te trekken (via cofinanciering) om extra aanbod te creëren, toeristische meerwaarde of kwaliteitsverhoging na te streven of extra communicatie en promotie te voeren. Dit komt niet alleen de toerist en recreant ten goede maar zorgt voor een economische return voor de ondernemers.

LOPENDE PROJECTEN

Toeristisch onthaal

Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde eind 2017 in samenwerking met de toeristische sector een nieuwe visie, over hoe het toeristische onthaal in Oost-Vlaanderen verder geprofessionaliseerd zal worden.

Samen op weg naar een uitgebreid en kwaliteitsvol onthaal in Oost-Vlaanderen, waar de gast zich welkom voelt en gemakkelijk zijn weg vindt!
Toerisme Oost-Vlaanderen wil uitgroeien tot een volwaardig steunpunt voor kwaliteitsvol onthaal en vormt, met centrale diensten en regioteams, het vliegwiel:
– met een team van intern gevormde medewerkers.
– door het ondersteunend vormen van minstens 50 kwalitatieve onthaalpunten, verspreid over de hele provincie. Deze onthaalpunten zijn klein tot groot, publiek of privaat, bestaand of nog op te richten.
– het onthaal is voortaan een essentieel onderdeel van de sectorsamenwerking binnen het Oost-Vlaamse netwerk van toeristische ondernemers en initiatiefnemers. Deze toeristische partners worden – door Toerisme Oost-Vlaanderen, door de regio’s én door elkaar – geïnspireerd, geënthousiasmeerd en versterkt.

Enkele geplande acties (2018 t.e.m. 2020):
 • Ondersteuning van horeca-ambassadeurs
 • Een vernieuwde inspiratiedag met meer nadruk op netwerken en samenwerken
 • Opleidingen voor de sector
 • Mystery visits aanbieden aan onthaalpunten
 • Ontdek alle acties in de onthaalvisie

Project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen

SierteeltGedurende tweeënhalf jaar (t.e.m. 2017) werd 227.102 euro (excl. btw) geïnvesteerd in het versterken van de Oost-Vlaamse sierteeltsector door toeristisch-recreatieve productontwikkeling en promotie van sierteeltproducten.
Programma voor Plattelandsontwikkeling PDPO III 2014-2020 (Platteland Plus).

Klik hier voor een terugblik op het project.

Ook de volgende jaren wil Toerisme Oost-Vlaanderen sierteelt & toerisme dichter bij elkaar brenge.

Tot het projectgebied behoren de gemeenten Destelbergen, Laarne, Melle, Merelbeke, Wetteren, Wichelen in Scheldeland en de gemeenten Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke in Waasland.

Vragen? Contacteer onze projectcoördinator Boris Dewolf: boris.dewolf@oost-vlaanderen.be of de consulent sectorwerking Stijn Vandeplas (sector@oost-vlaanderen.be).

Wandelnetwerk Zwalmstreek – Getuigenheuvels-Oost

Wandelen ZwalmVan januari 2016 tot september 2017 wordt 508.335 euro geïnvesteerd in een grootschalig project met als doel de Vlaamse Ardennen als ultieme wandelregio in Vlaanderen op de kaart te zetten.

Dit project bestaat uit 4 luiken:

 1. Uitbreiding wandelnetwerk Getuigenheuvels. Een uitbreiding van het wandelnetwerk in 2 zones: ‘Zwalmstreek’ en ‘Getuigenheuvels Oost’.
 2. Belevings- en inspiratiegids. De ultieme wandelgids gefocust op beleven via de thema’s wielercultuur, erfgoed en kunst, kind-en gezinsvriendelijkheid en Vlaamse Gastronomie (nadruk op bier). Naar het voorbeeld van ‘Beleef je eigen Ronde’.
 3. Randinfrastructuur en beleving: het realiseren van een aantal belevende interactieve uitkijkpunten.
 4. Promotioneel luik: een grootschalige innovatieve communicatiecampagne.

Het eerste luik vindt plaats in de gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem, Lierde, Brakel en Geraardsbergen. De overige luiken behelzen datzelfde gebied aangevuld met Ronse, Maarkedal en Kluisbergen.
Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van Toerisme Vlaanderen. Impulsprogramma Fiets- en Wandelnetwerken 2015 – Toerisme Vlaanderen

Vragen? Contacteer onze projectcoördinator Frederik Goossens: frederik.goossens@oost-vlaanderen.be

Wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer fase 2: Kalkense Meersen

Wandelen DonkmeerIn 2017 zal Toerisme Oost-Vlaanderen de tweede fase van dit project realiseren. Dit project, goed voor een totaalbudget van 84.324 euro, lokaliseert zich in de gemeenten Berlare, Wichelen, Laarne en Wetteren en sluit aan op het bestaande wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer dat in 2015 werd gerealiseerd.
Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van Toerisme Vlaanderen. Impulsprogramma Fiets- en Wandelnetwerken 2015 – Toerisme Vlaanderen

Vragen? Contacteer onze projectcoördinator Frederik Goossens: frederik.goossens@oost-vlaanderen.be

 De Lieve Vervoert

De LieveVanaf januari 2016 t.e.m. juni 2018 wordt 151.400 euro geïnvesteerd in dit project met ondersteuning van Leader Meetjesland. De Lieve Vervoert wil de uitgesproken plattelandsregio langs de Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, op een unieke en eigen manier op de toeristische kaart zetten door middel van een publicatie met enkele thematische routes, met telkens een digitale beleving (audio, video of spelelementen).

Voor de uitstraling naar het brede publiek en voor de binding van de verschillende thema’s wordt gezocht naar een creatief-artistieke insteek die moet zorgen voor zichtbaarheid van het project in het gebied en een grotere aantrekkingskracht van het verhaal en de thema’s. Ook de link met de ondernemers in het gebied wordt versterkt.

Toerisme Oost-Vlaanderen neemt dit project op met co-promotor Plattelandscentrum Meetjesland in een brede samenwerking (Toerisme Meetjesland, VVV De Lieve, Comeet, Natuurpunt & Partners Meetjesland, Regionaal Landschap Meetjesland en de steden en gemeenten Zomergem, Waarschoot, Lovendegem, Evergem, Eeklo, Maldegem, Gent en Damme).

Vragen? Contacteer Erik Hennes, onze regiocoördinator Meetjesland.

EERDERE PROJECTEN TOERISME OOST-VLAANDEREN

 • ‘Beleef je eigen Ronde’, met de ontwikkeling van infrastructurele projecten (fietsinrijpunten, rustpunten, tijdsmetingen), digitale en promotionele productontwikkeling rond de Ronde van Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen (Impulsprogramma Toerisme Vlaanderen)
 • ‘Tanaris’, rond toeristisch-recreatieve ontwikkelingen op en langs de Dender (Scheldeland) (Toeristisch-recreatief Project Toerisme Vlaanderen)
 • ‘Toeristische vertaling van het netwerk horeca en producenten streekproducten’, ter bevordering van de samenwerking tussen horecaondernemers en producenten van streek- en hoeveproducten (LEADER-programma)
 • Fietsnetwerk Meetjesland met de inrichting van rustpunten (Toeristisch-recreatief Project Toerisme Vlaanderen)
 • ‘I3VT’, een Interreg IV-project om de samenhang van de infrastructuur en signalisatie te verbeteren in de grensstreek (i.s.m. Westtoer)
 • OSYRIS: Onderhoudssysteem Recreatieve Infrastructuur
 • Wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer: fase 1 – Donkmeer
 • Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen
 • Alle eerder gerealiseerde fiets- en wandelnetwerken

Projecten samen met…

Toerisme Oost-Vlaanderen werkte ook samen met respectievelijk Toerisme Scheldeland, Toerisme Meetjesland en Toerisme Vlaamse Ardennen rond de realisatie van de volgende projecten:

 • ‘Groote Oorlog in Scheldeland’, met de ontwikkeling van nieuwe fiets- en wandelroutes naar aanleiding van 100 jaar WO I (Impulsprogramma Toerisme Vlaanderen)
 • ‘Plattelandsbeleving langs de grens’ waarin de plattelandsbeleving als toeristisch product rond de grens in het Meetjesland verder werd ontwikkeld (LEADER-programma). Resultaten hiervan zijn de brochure Boerke op stap en de Boerke ommetjes die je kan bestellen via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.
 • ‘Agrotoerisme in de vallei van de Rooigemsebeek’ rond de versterking van hoeve- en streekproducten als toeristisch product in de Vlaamse Adennen (LEADER-programma)

Vragen of hulp nodig?